top of page

Journalistisk kraschlandning...

Journalistik är inte alltid så lätt.

SVT Nyheter Skåne lyckades häromdagen med något så ovanligt som att i en och samma publicering på webben dementera sin egen ”nyhet” om priserna för tåg- respektive flygbiljetter. Huvudgrejen är följande: SVT har hittat en flygbiljMalmö-Stockholm för 52 kronor och en tågbiljett för 1215 kronor. Och då blir rubriken given:

Den rubriken ger naturligtvis intryck av att inrikesflyget generellt är billigare än tåget. Det är den premissen som SVT också har i intervjuer med desillusionerade resenärer.

Där slutar det inslaget. Men längre ner på SVT:s web ligger en publicering från december förra året, med en annan rubrik: Stämmer det? Har tåget blivit dyrare än flyget?


Och svaret där är entydigt: Nej, tågen är i de flesta fall fortfarande i genomsnitt billigare än flyget.

SVT Nyheter Skånes ”granskning” (nåja, de kallar det själv för att de har ”tittat på”), säger alltså egentligen ingenting om någonting. Annat än att de tåg som går klockan 09.00 under några veckor för det mesta är dyrare än flyget.


Risken med den sortens grunda journaska övningar är att de planterar och blåser under felaktiga myter. I det här fallet myten om att tåg generellt är dyrare än flyg vid inrikes resor.

Man kan undra i vilket syfte?


PS. Själv hittade jag på en halv minut samma resa för 28 kronor på Ryanair, förutsatt att jag bokar nu och åker med en speciell avgång i mitten av augusti. Alla begriper förstås att det är andra resenärer, oskattat flygbränsle, cherry-picking vad gäller attraktiva avgångar och dålig service som får mig att åka så billigt. Så jag åker inte. DS.


Comments


Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page