top of page

Astrid Lindgrens Näs

Att bygga ett besöksmål och kulturcentrum från grunden

I slutet av år 2006 anställdes jag som VD i det då nya kommunala bolaget Astrid Lindgrens Näs AB. Uppgiften var att skapa ett besöks- och kulturcentrum alldeles intill författaren Astrid Lindgrens bevarade barndomshem på området Näs i Vimmerby.

Lagom till 100-årsfirandet av Astrid Lindgrens födelse stod en ny, modern utställningspaviljong på plats intill den gamla prästgården i Vimmerby, som i sin tur ligger granne med Astrid Lindgrens barndomshem. Astrid Lindgrens Näs invigdes den 12 juni 2007 av Kronprinsessan Victoria.

 

Under de drygt nio år jag arbetade på Astrid Lindgrens Näs utvecklades platsen till ett kulturellt nav och ett framgångsrikt besöksmål i Småland. Mitt bidrag har varit att jag tidigt stakade ut riktningen, att jag - tillsammans med styrelse och medarbetare - förde utvecklingen av företaget framåt tack vare en kombination av publikanalys, strategiskt tänkande och idérikedom.

 

En rad separata utställningar ackompanjerade den stora basutställningen om Astrid Lindgrens liv. Vi byggde upp en högklassig restaurang och arrangerade en rad kulturevenemang och en genuin julmarknad. Många välkända författare framträdde på Astrid Lindgrens Näs under dessa år: Theodor Kallifatides, Viveca Lärn, Majgull Axelsson, Börje Ahlstedt, Björn Ranelid, Susanna Alakoski, Göran Hägg, Björn Hellberg, Morgan Alling med många fler.

 

2014 invigdes den stora trädgårdssatsning som jag initierade några år tidigare: Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs. Trädgårdsmästaren och konstnärliga ledaren Karin Eliasson har, tillsammans med sina medarbetare, skapat en högklassig trädgårdsupplevelse i Astrid Lindgrens anda som lever vidare i lång tid framöver.

2014 tilldelades Astrid Lindgrens Näs den fina utmärkelsen Stora turismpriset. Året därpå slutade jag som VD och arbetar idag på konsultbasis åt företaget.

> Mer info om Astrid Lindgrens Näs

bottom of page