top of page

Bokmässan står pall


DEN SOM TRODDE - och i något fall kanske hoppades - att Bokmässan i Göteborg blev skadeskjuten till döds under förra årets turbulens får tänka om.

För Bokmässan lever vidare. Förstås. Som åsiktstumlare och marknadsgyckel, precis som det ska vara.

De flesta författare återgår till mässgolvet, efter förra årets lite vimsiga utflykt till alternativtälten, och de protesterande förlagen är tillbaka i hemmahamnen, där de naturligtvis hör hemma.

Bokmässan är, och förblir, det kanske enskilt största kulturevenemang i Sverige som för allmänheten lyfter fram skönlitteratur, bildning, demokrati, vikten av de goda samtalen och - vågar jag påstå - vikten av en stark offentligt finansierad kultursektor, med biblioteken i högsätet.

Bokmässan i Göteborg är i sig en av landets absolut viktigaste kulturinstitutioner.

Imponerande palett

I kväll släpptes årets seminarieprogram. Och precis som vanligt är det en imponerande palett av oerhört skiftande och spännande föreläsningar och seminarier. Åsiktsbredden är stor, även om jag i hastigheten inte kan hitta de extrema ytterligheterna i svensk debatt. Men vem sörjer det, egentligen?

Förra årets turbulens kring Bokmässan handlade till att börja med om huruvida en högerextremistisk liten tidskrift skulle få ställa ut i en pytteliten monter. En tidskrift som normalt hade drunknat i mässhavet, precis som småförlag med new age, specialintressen och handarbete brukar göra.

Jag hävdade då, och hävdar fortfarande, att de författare som bojkottade Bokmässan i fjol gjorde en felbedömning. Så här skrev jag då:

När de protesterande författarna lämnade walk over så uppstod ett intellektuellt tomrum under det största litterära årliga evenemanget i Sverige. Ett tomrum som istället kom att fyllas av – vadå? Besökarnas nyfikenhet på extrema tidskrifter?

Författarna hade faktiskt ett annat val: nämligen att delta och anlägga moteld i egna framträdanden och seminarier, utgöra den motvikt som många människor idag vill ha. Den som kan organisera ett icke-deltagande borde rimligen också kunna organisera ett proaktivt deltagande.

Normalt och klokt

I år är allt i stort sett tillbaka till det normala. Och det kloka. Författare och förlag har kommit åter. I fjol tappade Bokmässan trettiofem procent av sina besökare under lördagen (mest beroende på det massiva polispådraget och konfrontationsrisken alldeles utanför mässlokalen). I år är jag övertygad om att Bokmässan kommer att återta sin position.

För, som juristen Nils Funcke skrev i Expressen redan den 28 april i fjol:

Bokmässan är ett forum där den läsande och tänkande allmänheten kan få sin uppfattning bekräftad, utvecklad eller avvecklad genom att konfronteras med åsikter de ogillar eller inte ens visste fanns.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page