top of page

Kulturskandal i BirminghamEn stormvind inom kulturområdet blåser fram i Storbritannien.

  Efter 104 år skrotar de styrande i Birmingham hela sitt offentliga stöd till Birminghams Symfoniorkester, CBSO.

Och inte nog med det. I samma andetag rycker Birminghams kommunfullmäktige också undan mattan för Birmingham Royal Ballet och det välkända konstgalleriet Ikon Gallery. Stadens kulturanslag ska i år minska med 60 procent – och nästa år med 100 procent! Skandalen är ett faktum och har sin grund i att Birmingham helt enkelt blev bankrutt för ett halvår sedan. Staden ställde in alla betalningar, utom de som var tvingande av lagar och förordningar. Denna ohyggligt drastiska nedskärning man nu gör på kultur ställer minst två frågor på sin spets:

 

För det första: Skulle samma sak kunna hända här? För det andra: Vad händer med invånarna som bor i en kommun eller region som inte tar ansvar för att kultur ska kunna leva vidare?

"Bortskämd elit"

Svaret på den första frågan är: javisst kan det hända även här i Sverige. Visserligen är Birminghams kommunala ekonomi sedan åratal misskött. Retroaktiva utjämningar av kvinnolöner, ett stort havererat IT-projekt och en dyr och storslagen satsning på idrottstävlingen Commonwealth Games pekas ut som några orsaker. Men även i Sverige brottas som bekant nästan alla kommuner med sin ekonomi, om än inte riktigt så drastiskt. Ännu.

 

Det grundläggande problemet är dock synen på kultur som något överflödigt, något man kan offra; ungefär som att musik, konst och teater bara är grädden på moset som man lika gärna kan undvara.

Den synen finns även i Sverige. Den statliga kulturbudgeten uppgår exempelvis bara till drygt en halv procent av regeringens totala statsbudget. Och alla minns väl kommunalrådet i Norrköping, moderaten Sophia Jarl, som vill dra ner på stadens symfoniorkester och kallar kulturutövare och publiken för ”bortskämd elit”. Sådana resonemang är en del av samma tankefigur som den i Birmingham: kultur är inte livsviktigt. Många i debatten ställer ofta kostnaderna för vård, skola och omsorg mot kostnaderna för kultur. Som om den ena kostnaden är tvingande nödvändig och den andra onödig. Men att inte se sambandet mellan kultur och mänskligt liv är förödande. Kultur i små och stora doser, oavsett genre, är en av allas våra livsförutsättningar.

Ringar på vattnet


Så svaret på den andra frågan blir: Visst kan man bo och leva i en stad utan symfoniorkester. Men man kan inte leva i värld utan symfoniorkestrar eller en rad andra kulturformer.

 

Kultur i olika former har en avgörande betydelse för våra liv, vilket ä'r så självklart att det inte ens behöver påpekas. Eller också behöver det påpekas, om och om igen. Även den som aldrig går till Konserthuset i Göteborg, eller lyssnar på klassisk musik, nås via omvägar av den briljans som musikerna i orkestern har. Musiken fortplantar sig snabbt: musiker dyker upp i tv-program, musiken hörs i soundtracks, musiker och producenter från andra genrer lyssnar och blir inspirerade och förr eller senare nås vi alla av sådana ringar på vattnet.

 

Exemplet Birmingham är illavarslande. Vi talar om Storbrittaniens näst största stad, med över en miljon invånare – styrd av politiker (labour) som inte anser sig ha råd att längre stödja den kvalificerade kultur som både stadens invånare och turister har tagit del av i över hundra år. Så stora städer och regioner har ett ofrånkomligt ansvar att värna och skydda både tradition och utveckling inom kulturområdet. Vem ska annars göra det? Därför är det en viktig signal också till våra politiker i stat, region och kommun – ha alltid i minne att ni måste ta ansvar för att det goda samhället klarar av att upprätthålla en mångfald levande konst och kultur, för människor välmående och utveckling.

 

Symfoniorkestern CBSO i Birmingham kommer inte att lägga ner, men kommer förstås att påverkas. Men hur de kommer att tackla den nya situationen återkommer jag till i morgon här i bloggen – och det är också en riktigt spännande historia som kanske varslar om en ny tid för konstmusiken. Prenumerera gärna på min blogg, så får du en hint om när nya inlägg kommer.

Comments


Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page