top of page

284 ord. Och inget mer.


I går, den 19 november, dömdes en 17-åring för mordet på en polisman i Biskopsgården i somras. Samma dag levererade moderatledaren Ulf Kristersson sin kommentar på Facebook.


Med 284 ord - och en somrig bild på sig själv och två poliser i bakgrunden - sammanfattade han sin, och förmodligen även det nya högerborgerliga blockets, syn på domen och påföljden. 284 ord. Och inget mer.

INTE ETT ENDA av dessa ord handlade om hur framtida brottslighet av den här typen ska kunna förebyggas. Inte ett enda ord om hur den sociala struktur som gängbrottsligheten frodas i ska kunna brytas. Inte ett enda ord om nya radikala reformer på förskolans, skolans eller de sociala verksamheternas områden. Inte ett enda ord om reformer som bryter segregering och trångboddhet, ojämlikhet och utanförskapets mekanismer. Inte ett enda ord om hur det viktiga civilsamhället ska kunna stärkas. Inte ett enda ord om allt det där som även polisen talar om som en nödvändighet i framtiden. Nej, med sina 284 ord talar Ulf Kristersson enbart om hur samhället ytterligare borde slå tillbaka, straffa och fängsla en socialt sargad, vilsen och manipulerad ung människa som begår sitt livs mest fasansfulla handling och misstag. Då - men först EFTER brottet - vet Kristersson precis hur allt ska vara. Det är en förfärande tondövhet och enkelspårighet från en man har pretentioner att bli Sveriges nästa statsminister. Det är som om Kristersson vare sig läst eller hört om 17-åringens förtvivlade mamma, som i åratal försökt få hjälp och som, enligt en tidigare dom, "gjort vad man rimligen kan begära av en mamma". Det är som om Kristersson på riktigt tror att även vilsna, pressade, drogade och outbildade gängkriminella ungdomar först sätter sig vid skrivbordet och gör en analys av och kalkyl över straffskalorna, innan de bestämmer sig för att ladda vapnen. Det olustiga med det högerborgerliga blockets ihärdiga och ensidiga argumentation om straff och repressalier är, att de uppenbarligen försöker vinna det kommande valet genom ett ohederligt reptrick. De låtsas att de - till skillnad från regeringen - har en enkel och effektiv quick fix. Men det är bluff, det finns ingen sådan. Frågan om gängkriminalitetens orsaker - kopplat till invandring, klanvälden, integration, bostads- och arbetsmarknad och utbildning - är extremt komplex och komplicerad. Att få bukt med denna problemmassa kräver en rad samordnade åtgärder från flera håll. Det är också vad rikspolischefen och andra poliser upprepar gång på gång. Men det bryr sig tydligen inte de Kristerssonska styrkorna om. De tycks fullt fixerade vid att skjuta tillbaka, bestraffa och bura in. Som vore det vilda västern och de själva galopperar in i stan på hästar som alla lystrar till namnet Populism, endast uppfödda på dessa 284 ord, som de matas med om och om igen. Det, om något, kommer att straffa sig i framtiden.Comments


Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page