top of page

Ser vi det komma – eller är vi naiva?


Det är hög tid att utfärda en varning. En skarp varning för vad som rör sig under ytan hos ledande Sverigedemokrater och deras mer osynliga anhängare.

Läs det här citatet från idag. Läs det gärna två gånger och fundera:

”Sverige är ett laglöst land. Bara den som själv kan försvara sig med vapen eller röra sig i grupp, går säker.”

Den som skriver dessa två meningar – och som ger denna förvrängda bild av vårt land – är en av Sverigedemokraternas mest framträdande påhejare, Dick Erixon. Han skriver det som slutkläm i en kommentar om invandrare som begått brott.

Dick Erixon skriver detta, mindre än ett dygn efter att en 43-årig tysk högerextremist skjutit ihjäl nio personer i den tyska staden Hanau (och tagit sitt eget och sin mors liv). Den tyske högerextremisten valde målmedvetet ut två kafeér där invandrare ofta samlas. Han sköt kallblodigt ihjäl nio personer med utländsk bakgrund.

Ett rent rasistiskt attentat, alltså. En terrorhandling.

Det finns mycket som talar för att denne högerextremist har en förvriden världsbild och förmodligen en personlighetsstörning. Världsbilden är av samma snitt som den Breivik i Norge och Lundin Pettersson i Trollhättan hade när de gick över gränsen.

Och det är numera en världsbild som tränger sig ner till allt fler vanliga människor, på grund av den rådande intensiva högerkonservativa, invandrarfientliga propagandan.

Det är en världsbild som i människors sinnen impregnerar känslan av att leva i ”ett laglöst land”. Det är en världsbild som går ut på att invandrarna tar över och tränger undan oss infödda. Där man till slut måste ”försvara sig med vapen” för att vara ”säker” (som Erixon hävdar) och ”segra eller dö” (som SD:s tidigare gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, hävdar).

Det är en världsbild som också, i varje sekund och i hårdare och mer och mer hätska ordalag, sprids av en rad mer eller mindre organiserade nätsoldater.

Dessa utgör Sverigedemokraternas svans. Inget annat parti i Sverige har vare sig sådana anhängare eller ledare.

Ser vi det komma? Eller är vi naiva?

Just nu är det populärt att häckla statsministern för orden ”Vi såg det inte komma” och ”Vi har varit naiva”.

Men kanske är det något i den framryckande högerkonservativa och nationalistiska rörelsen som vi andra "inte ser komma". Och som så småningom får oss att framstå som "naiva".

För bara elva år sedan sjöng SD:s partiledare Åkesson fyllevisor på en Finlandsfärja om hur Olof Palme blev mördad, sha-la-la-la-la. Det finns sparat på band. Vid samma tillfälle sjöng SD-gänget om ”folkligt uppror, en nordisk revolution”.

Det är naivt att tro att denna ”nordiska revolution” skulle begränsa sig till riksdagsomröstningar om vårdbidrag och trafikregler. En revolution är något större och våldsammare, en samhällsomstörtning. Och den som inte ser det högerkonservativa våldet komma har enligt min mening ett försvagat synfält.

Strategisk attack

Det som pågår är en strategiskt skickligt upplagd attack mot allt det som den svenska modellen och demokratin står för.

Det är ett direkt angrepp på det vi och våra förfäder uppnått genom hundra år av reformer och politik. Det är ett angrepp på vår demokrati (även om man tills vidare använder sig av den), på vårt rättssystem, på vår idé om en kulturell och konstnärlig mångfald, på vår idé om en stark oberoende kritisk journalistik, på vår idé om alla människors lika värdighet och värde.

Allt detta borde såväl KD, M som andra partier, prata om innan man ger sig in i uppgörelser och kaffestunder med SD.

Hur farliga är egentligen Sverigedemokraterna? Var inte naiv, utan läs Dick Erixons statement från idag igen och dra din egen slutsats om vart den politiska grenen är på väg:

”Bara den som själv kan försvara sig med vapen ... går säker.”

4件のコメント


erik.bostrom
2020年2月23日

S SANNING

https://www.s-sanningen.com/censuren

いいね!

erik.bostrom
2020年2月23日

Ni menar att det funkar med den nuvarande regeringen ??

De har ju ryggen fri 🤔🤔🤔


https://www.s-sanningen.com/raslagarna

いいね!

lars.hjerten
2020年2月22日

Det finns förstås en gräns för hur mycket man kan samarbeta med SD. I flera viktiga frågor har SD i riksdagen fått stöd av V, M och KD och bildat en majoritet. Alliansregeringens sista jobbskatteavdrag hindrades av en riksdagsmajoritet bestående av S, V och SD. Varje parti måste själv bestämma vem man skall samarbeta med vad man skall samarbeta om.


Från samarbete i riksdagen till samarbete i regeringen är steget mycket långt. Ett steg jag hoppas att få slippa,

いいね!

Kikki Sy
Kikki Sy
2020年2月22日

Bra inlägg , är verkligen oroad över SD !! Kan inte för mitt liv begripa att till synes normalt begåvade människor köper deras obegripliga politik om det ens kan kallas politik . Sekt är vad jag anser att de bör kallas . Min rädsla ökar dag för dag okey missnöjesparti försvarar de jag känner att det är . Men därifrån är steget långt att sätta sin tro till ett Nazistvänligt parti .

いいね!
Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page