top of page

God Helg! (heter det också)

Inte ens så här dan före dopparedan kan de som tjatar om "invandrare" kontra "svenskar" unna sig lite ledigt. Exempelvis förre riksdagsledamoten och schlagervinnaren Richard Herrey, som inte riktigt verkar kunna hacka i sig att Migrationsverket önskar God Helg i sin kommunikation. "Det är alltså Jul vi firar nu och då är det både rimligt och politiskt korrekt att önska just en GOD JUL" skriver Herrey på sin Facebook-sida (se nedan).

Varpå ett antal av hans följare förstås börjar yra om "PK-fanatiker, nedmontering av våra västerländska kulturyttringar och tafsa inte på våran jul!" och liknande. Underförstått att Migrationsverket inte vågar säga God Jul av rädsla för att stöta sig med icke-kristna invandrare.


Men att önska God Helg i stället för God Jul är verkligen inget nytt. Tvärtom har det urgamla svenska anor, vilket slagordsproducenterna på sociala medier tydligen inte har en aning om.


Själva ordet helg i svenskan är belagt åtminstone sedan 1300-talet och har sitt ursprung i fornsvenska ordet "hälgh" (härstammar från ordet "helig"). I skriften Then swenska kyrkeordningen från 1571 använde reformatorn Laurentius Petri ordet helg, som redan då var en sammanfattande benämning på just de stora kyrkohögtiderna, givetvis även inkluderat julen. Över tid har vi också börjat använda ordet helg för veckoslut i största allmänhet, men ursprungligen var det alltså bara de kristna högtiderna. Det är med andra ord precis lika korrekt att önska GOD HELG som att önska GOD JUL - innebörden är densamma i båda fallen. Man önskar helt enkelt att den förestående kyrkohögtiden ska bli bra.

Det var för övrigt inte alls ovanligt att önska GOD HELG på gamla tryckta julkort förr i tiden. Men sånt behöver man ju inte låtsas om när man vill häckla Migrationsverket och slå split och splittring.


Man kan tycka att den här frågan är banal. Varför ens ägna sig åt den? Tja, jag för min del börjar bli oerhört trött på alla insinuanta, illvilliga och felaktiga missuppfattningar som sprids på nätet, även av etablerade och verkliga personer som exempelvis Richard Herrey (som numera dessutom är VD för ett kutlurhus i Kiruna). Och visst, detta är kanske bara en liten pyttedetalj. Men den ingår i det stora nät som på en rad fronter försöker spä på motsättningarna i Sverige. Och det är som bekant i detaljerna som djävulen finns. Eller som Laurentius Petri skrev redan 1571: Wij hafve hoos oss ordspråk, at emot store hälger har altid den onde sitt spel.


GOD HELG, förresten! Och GOD JUL också, för all del. PS: Herreys inlägg tidigare idag (23/12):


Comments


Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page