top of page

Vikingur Ó utan filterEnklare och svårare än så här är inte musik: En nystämd och nyputsad Steinway-flygel på en tom scen. En pianist. Ett fullsatt konserthus. Och så en både enkel och mycket komplex svit från 1741, ursprungligen skriven för cembalo. Ett trettiotal variationer på snarlika teman och basgångar, signerade Johann Sebastian Bach, och framförd i ett enda porlande flöde under en timme och tjugo minuter.

 

I går, lördag den 2 mars, fick den isländske världsberömde pianisten Vikingur Ólafsson förstås stående och högljudda ovationer efter sitt framförande av Goldbergvariationerna, briljant och excellent på alla vis. Vikingur spelar snabbt och intensivt. De snabba partierna attackerar han med frenesi, ibland kraftfullt på gränsen till brutalt, men är samtidigt lyriskt varsam i de långsammare och vackra delarna – och så om igen: vackert, trevande, utforskande, starkt och högt, omväxlande med försiktigt och mycket svagt. Sitt instrument behärskar han förstås till fulländning.

Själva upplevelsen var på ett sätt märkvärdig och rör vid musikens innersta nervtrådar. Det var som att hela den stora publiken höll andan i åttio minuter, med full koncentration på det virvlande flödet av toner och de lågmälda anslagen av enskilda tangenter.     

 

I vår tid tycks vi annars vara fullkomligt besatta av teknisk förmedling av bearbetad och processad musik i olika genrer. Inspelningar av både klassisk och modern musik jobbar med mängder av omtagningar, ljudpålägg och justeringar.  


Men jag vågar påstå att ingenting slår det där direkta mötet som vi upplevde i går: en världsberömd och extremt talangfull pianist som är totalt hängiven sin vilja att förmedla musikens innersta väsen till oss andra – utan ljudförstärkning eller omtagningar, utan justeringar, utan filter. Utan just bara genom det magiska och ärliga som sker i ögonblicket, i ett samspel mellan honom och oss.

 

Det är något mycket vackert och fantastiskt. Nu ger sig Vikingur Ólafsson ut på en årslång världsturné med sin version av Bachs Goldbergvariationer. Jag vågar lova att konserthusen fylls överallt. Men naturligtvis kan den som inte har annan möjlighet också lyssna till hans inspelning på Deutsche Grammophon, t ex via Spotify: https://open.spotify.com/track/74OIJe9hgZswqyLyicfAy4?si=4b308f1259514f97

Bình luận


Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page