top of page

Varför inte samlings-regering?

Om statsminister Ulf Kristersson menar allvar med att Sverige på grund av koranbränningarna har ”det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget” så borde han snarast undersöka förutsättningarna för att bilda en samlingsregering (som man gjorde just under andra världskriget).


Men i stället fortsätter regeringen obekymrat sitt intima samarbete med Sverigedemokraterna, ett parti som under lång tid har haft aktiva och direkta kopplingar till koranbrännarna. Och vars ledande företrädare dessutom uppmanar till ytterligare koranbränningar och eldar på motsättningarna.


Det är obegripligt. Sverigedemokraternas roll i detta var ju väl känd långt innan Tidö-avtalet skrevs på i fjol.


Så här till exempel:

Den 26 augusti 2020 publicerade den högerextrema sajten Samnytt (vars redaktion och stiftare består av Sverigedemokrater) en ren reklamfilm för den kände koranbrännaren Rasmus Paludan, inför hans planer på att två dagar senare bränna koranen i Rosengård i Malmö.


Filmen gjordes av Sverigedemokraten Kent Ekeroth (numera oppositionsråd för SD i Region Dalarna, tidigare riksdagsman för SD och ledamot av justitie- och utrikesutskotten).


Under sjutton minuter får vi se en utdragen ”intervju” med icke-kritiska frågor från Ekeroth till Paludan, varvat med klipp från tidigare danska demonstrationer, upplopp och polisingripanden. Filmen slutar med en stor skylt med information om tid och plats för Paludans aktion i Malmö två dagar senare.


Den kände högerextreme rasisten Dan Park i Malmö var den som hade bjudit in Paludan och fixat demonstrationstillståndet i det invandrartäta området Rosengård. Det var den aktionen som Kent Ekeroth och den SD-anknutna webkanalen var informerad om i förväg och nu alltså aktivt marknadsförde.


Dock blev det ingen koranbränning. Polisen stoppade Paludan vid gränsen (han var då inte svensk medborgare). I stället utbröt plötsligt en icke tillståndsgiven demonstration på Stortorget i Malmö, för att visa stöd för den högerextreme Paludan. Sex personer grips för hets mot folkgrupp. En koran sätts också i brand i utkanten av Rosengård och händelsen filmades live på sociala medier. Det blev sedan gnistan till ett våldsamt upplopp.


I Kent Ekeroths och Samnytts reklamfilm två dagar tidigare är det uppenbart att syftet med koranbränningarna just är att provocera fram våld. Så här säger Paludan bland annat:


”Jag bränner koranen så får vi se om muslimerna är fridsamma människor eller om de gör jättemycket våld ... och det gör dom ju varje gång!”


Inga motfrågor från Ekeroth, förstås, eftersom han inte är journalist utan enbart en islamfientlig aktivist.


Paludan har samma motiv än idag, nu även som svensk medborgare. Samma motiv har också hans medhjälpare och finansiärer, senast högerpopulisten och journalisten Chang Frick som också står SD nära. Motivet att provocera – inte att argumentera. "Även om Sverigedemokraterna inte offentligt kan tacka Paludan för att han på egen hand skiftat debatten till Sveriges riktiga problem bör de i det tysta tacka honom" skrev partiets företrädare Kent Ekeroth den 13 maj i fjol.


Att koranbränningar gång på gång sker på initiativ av högerextrema är uppenbart. Både DN, Aftonbladet och Syre har kartlagt hur ett antal högerextrema aktivister i Sverige tar initiativ till och finansierar Paludans koranbränningar. Den senaste irakiske koranbrännaren i Stockholm må ha sina äkta anti-islamska motiv, men på sin facebooksida hade han, för några dagar sedan, endast ett antal klipp från högerextrema Danske Patrioters motsvarande aktioner i Köpenhamn (nu har han dock rensat sin facebook och publicerar i stället en stor mängd anti-islamska satirteckningar). Han har också sagt sig vilja gå med i SD, på grund av deras välvilliga inställning till koranbränning.


Jag har tidigare argumenterat för att vi inte ska ändra svensk lag. Det står jag fast vid, än mer idag.


Men jag argumenterar också för att vi måste se att det är extremhögern som oavbrutet och medvetet kastar bensin på den eld som just nu skapar ”det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget”.

SD har ju konsekvent och tydligt, via både sina nära anhängare och sina centrala partiföreträdare, supportat och uppmuntrat koranbränning. Någon annan slutsats går inte att dra.


Det är därför svårbegripligt att statsministern och hans regering i ett så säkerhetspolitiskt allvarligt läge inte tar sitt ansvar och samlar de pålitliga krafterna i Sveriges riksdag, i stället för att luta sig mot koranbrännarpartiet Sverigedemokraterna. Det är också svårbegripligt att liberaler, kristdemokrater och moderater i ett nationellt krisläge anser att Sverigedemokraterna är mer pålitliga och trovärdiga än exempelvis de betydligt mer erfarna och etablerade Socialdemokraterna och Centern.


Så länge SD sitter som opålitliga aktörer i regeringskansliet är Sveriges säkerhet betydligt mer hotad än om de beordrades ut därifrån. Och då är koranbrännaraktivismen ändå bara ett av skälen till varför det vore önskvärt. (Bilden är hämtad från You Tube)

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page