top of page

Kräv att SD-vargen tar plats i regeringsflocken!


Är det ändå inte något extremt besynnerligt med tankarna kring den nya regeringen?


För det första. Villkoret för Kristerssons regeringsbildning är tydligen att det parti som är särklassigt störst på hans sida av politiken (och som är hela grunden för regeringsbildandet) absolut INTE ska få sitta med i en ny regering, ty då sätter sig de små partierna L och KD på tvären.


För det andra. Villkoret för den högerregering - som det största högerpartiet alltså inte får sitta med i - är att ALL politik regeringen vill driva, ändå först måste förhandlas och godkännas av just det där partiet som inte får vara med. Med andra ord:


Sverigedemokraterna är alltså - enligt M, L och KD - mogna och rumsrena nog att påverka och villkora alla framtida regeringsbeslut. Men inte mogna och rumsrena nog att ta ansvar för samma beslut. Det är förstås en drömposition för Åkesson och hans besynnerliga entourage.

Det enda raka vore förstås att Kristersson, Busch och Persson nu KRÄVER att Sverigedemokraterna tar plats i regeringen, eftersom partiet ändå kommer att bli tongivande inom högerkoalitionen. Minst tre tunga ministerposter borde de ha!

Partierna gick ju till val tillsammans. Stödet för moderaternas, liberalernas och kristdemokraternas politik krympte över hela linjen. Sverigedemokraterna ökade däremot kraftigt.

Om SD får fortsätta stå utanför regeringen så innebär det också att de fortfarande står fria från allt ansvar - trots att partiet med stor marginal vann valet. Vilket i sin tur innebär att Sverige får en marionettregering, där någon annan styr än de som formellt styr. SD kan obekymrat hålla en (i överförd bemärkelse) skarpladdad pistol riktad mot Kristersson-regeringens tinning. De kan avfyra den när de vill och ladda om gång på gång. Att skapa kaos och oreda är ingen Sverigedemokrat främmande för, det ligger snarast i linje med den långsiktiga strategin att montera ner den svenska tilliten till politiker, myndigheter, rättsordning och demokrati. SD kan i det läget återgå till att skylla allt elände och alla misslyckanden (som obönhörligen alltid kommer under en mandatperiod) på ”de andra”, dvs den gamla sjuklövern, som Åkesson skuldbelade i vartenda framträdande för bara några år sedan.


Om fyra år kan SD sålunda driva nästa valkampanj på samma sätt som i år – helt utan att tvingats ta formellt ansvar för någonting..


”En sådan seger till och vi är förlorade”, som Pyrrhus sa (eller var det Persson, Kristersson och Busch?).


PS. För övrigt sa Jimmie Åkesson för två år sedan i en lördagsintervju i Ekot, att ministerposter var oviktiga för partiet. "Det är genom makten över myndigheterna som vi kan få nånting gjort" hette det då. Alltså kommer han inte att kräva ministerposter - annat som ett förhandlingsbud - för att istället få tillsätta myndighetschefer på exempelvis Kulturrådet, SMHI, några universitet och varför inte Polismyndigheten? DS.

Comments


Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page