top of page

Killar i mjukisbyxor eller början på en revolution?


"Ingen, absolut ingen, kan tro att detta leder till att några arga 20-åringar i mjukisbyxor som tar selfies snart tar makten i USA". Så twittrade skribenten Ivar Arpi vid 23-tiden (svensk tid) under upprorskvällen i onsdags.

Fortfarande, snart en vecka efteråt, fortsätter diskussionen om vad som hände och hur händelsen ska benämnas. Arpi - som numera har lämnat Svenska Dagbladets ledarsida för att medverka i den nystartade liberal-konservativa publikationen Bulletin - hävdar för sin del (10/1) att det är "fördummande" att kalla stormningen av Capitolium för en statskupp. Men kanske var det minst lika fördummande - eller mer - att så snabbt utmåla våldsverkarna i Washington som enbart "några arga 20-åringar i mjukisbyxor". För samtidigt lyckades ju de där mjukisbyxorna tydligen ändå åstadkomma det Arpi nu kallar för "ett grundskott mot den amerikanska demokratin". Men redan tidigt stod det klart, för alla som ville se och höra, att det här rörde sig om ett våldsamt intrång i akt och mening att hindra en demokratisk process. Om det inte var en fullfjädrad "statskupp", så måste man nog ändå se det som en "förberedelse till statskupp", orkestrerad av Donald Trump. Ingen, absolut ingen - för att citera Arpi - trodde väl att den hornbeklädde killen i buffelhud tänkte ta makten själv och installera sig som president? Hans och de andra inträngarnas syfte var att fysiskt erövra kongressen, på order från Donald Trump. Följderna av det hade knappast blivit mjukisbyxornas eller buffelhudens huvudvärk, vilket de visste. De har ju en ledare som de litar på till hundra procent, bevars. Aktivister är aktivister - oavsett om de är Greenpeace-anhängare eller NMR:are, så är deras syfte inte att själva ta makten, utan att bereda marken för makt- och systemskiften.

"Död åt Pence!"

Under intrånget i Capitolium skanderade en stor folkmassa "död åt Pence!" (alltså vicepresidenten som fram till denna stund varit obrottsligt lojal med Trump, men som Trump offentligt utmålade som en svikare innan attacken). Flera uttalanden från inkräktarna har snappats upp, med andemeningen att Pence skulle lynchas och hängas upp i träden utanför Capitolium. Inkräktare med buntband i handen hade sannolikt tänkt sig att ta demokratiskt valda ledamöter till fånga. Jag vet inte hur fysiskt nära inkräktarna verkligen kom de folkvalda ledamöterna, men dessa verkar ha blivit evakuerade i sista minuten. Det är lätt att tänka sig hur ett annat förlopp snabbt hade kunnat utveckla sig till en ren statskupp. Om exempelvis vicepresidenten hade mördats eller om ett antal ledamöter tagits som gisslan i onsdags - hade då inte Donald Trump, i kraft av sittande president, infört undantagstillstånd, avlyst processen med elektorsräkningen på obestämd tid, utfärdat presidentordrar och hävdat att USA inte kan byta president i ett extremt nationellt krisläge. Givetvis hade han mobiliserat alla sina militanta anhängare i det läget och resultatet hade sannolikt blivit någon form av komplicerat upplopp i alla stater eller rent av inbördeskrig, med enorma konsekvenser för hela världen. Även Ivar Arpi resonerar lite försiktigt kring detta numera och ångrar säkert tweeten om de harmlösa mjukisbyxorna. Men medan han helt riktigt menar att "tröskeln sänkts för ett mer regelrätt kuppförsök i framtiden", så tror jag att vi redan i onsdags var blott en hårsmån från den situationen.

Inte "fördummande"


Särskilt "fördummande" var det faktiskt inte att kalla stormningen av Capitolium för ett försök till statskupp. För det var precis vad det var. Fast Arpi förmår inte se det: "Om det var ett kuppförsök, där den sittande presidenten försökte behålla makten trots att han förlorat valet, varför bad Donald Trump dem som ockuperade kongressen att gå hem?" skriver han. Svaret är ju enkelt: kuppen misslyckades. Och Trump avvaktade tills han insåg att den hade misslyckats. Då först kallade han hem sina styrkor. Då först gav han upp. Dessvärre bara tillfälligt, om jag får våga mig på en sorglig gissning. PS. Den som på tio minuter vill se en tydlig och glasklar sammanställning av timmarna inne i Capitolium, kopplat till Trumps agerande, kan med fördel se denna film från amerikanska MSNBC. Ta dig den tiden!

Comentarios


Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page