top of page

Film är bäst på bio (Roy)!Ett nytt roligt uppdrag har landat i mitt knä. Den här gången som ordförande i styrelsen för Bio Roys vänförening! Ett både stimulerande och viktigt uppdrag. Filmkonsten behöver verkligen sina aktiva vänner idag, precis som litteraturen, konsten, musiken och teatern. För den som inte vet det: Bio Roy är en ovanlig, spännande och livaktig kombination av kvartersbio och kulturhus på Avenyen i Göteborg, ett stenkast från de stora kulturinstitutionerna på Götaplatsen. Här har Film i väst ofta sina premiärer och vänföreningen har sina programkvällar med olika teman kring aktuella filmer. Och här kan man se både direktsänd och inspelad scenkonst, bland annat från Metropolitan i New York och National Theatre i London. Plus förstås ny repertoarfilm med kvalitetsfokus, eventbio, sing-a-long-film, nischade dokumentärfilmer, tematiska genrekvällar, musikfilmer, klassiker och otroligt mycket mer. Kanske är Bio Roy den plats i stan som har ett mest livaktigt och varierat utbud? Kolla själv HÄR.

Den ursprungliga biografen Royal invigdes 1940. Idag är den renoverade och bevarade salongen - i funkisstil - en påminnelse om ljudfilmsbiografernas intensivaste byggnadsboom.

Film är bäst tillsammans

Just nu väntar filmbranschen (återigen) på en ny utredning om den svenska filmpolitiken. Regeringsuppdraget ska vara klart i februari nästa år. Precis som när det gäller public service-utredningen så kommer en hel del att fokuseras på finansiering av svensk film. Men det som - oavsett filmutredningen - är viktigast är faktiskt att folk återigen sliter sig från sina streamingsoffor och ser film tillsammans på bio. Pandemin innebar förstås en kraftig nedgång i antalet biobesök, men en återhämtning pågår. Att - som vänföreningen på Bio Roy - locka till fler biobesök genom olika arrangemang ger inte bara mer publik utan också fördjupade upplevelser av film. Vill du bli medlem i Royalbiografens Vänner (som vänföreningens officiella namn är) så är det lättare än att poppa popcorn. Det kostar bara 100 kr per medlem och ger dig en massa rabatter och specialföreställningar. Även du som bor utanför Göteborg kan förstås bli medlem, som ett stöd för en mycket aktiv och levande verksamhet! Klicka här: BLI MEDLEM - och gör det nu!

Bröderna Andersson

Vid årsmötet igår fick alla medlemmar en förhandstitt på dokumentärfilmen Bröderna Andersson, regisserad av filmaren Johanna Bernhardson, som innan visningen samtalade med avgående ordföranden Pelle Johannisson. Bröderna Andersson är en ömsint berättad historia om Johannas far och hans tre bröder i en slags slutfas i livet. Fyra bröder som delar en barndom, men som alltmer glidit ifrån varandra. Eller har de det egentligen? Kan man någonsin tappa bort människorna som följde en genom de första viktiga åren i livet? Johanna närmar sig de fyra bröderna varsamt, men också på ett annat plan skoningslöst; hon väjer inte om frågor om skam, skuld och socialt-genetiskt arv (alkoholen!), men visar på ett gripande och effektivt sätt hur relationer trots allt till sist betyder mer än tron på revolutioner eller röda mattan i Cannes (den äldste brodern är filmaren Roy Andersson). Filmen Bröderna Andersson har biopremiär 23 augusti. Se den!

Commenti


Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page