top of page

Anna 111 år idag

Just idag är det 111 år sedan Anna Elisabet Granberg (senare Hansson) föddes. Och just idag inser jag att det är väldigt ofta som jag tänker på henne, hon som kom att bli min mor.


Två världskrig och en pandemi (spanska sjukan) genomlevde hon. Tre barn fick hon tillsammans med min far. Efter allt elände som hon upplevde de första tjugo åren av sin levnad, så fick hon det ändå ganska bra till slut.


Hennes och allas vårt välstånd kom till i en tid där folkhemmet byggdes steg för steg - naturligtvis inte utan konfliktytor, men med ett tålmodigt reformerande och resonerande samtalsklimat. Förnuft och kunskap var starkare än verbala slagsmål och hätskhet. Ord som "solidaritet", "jämställdhet" och "allas rätt" var vanligare än ord som "paradigmskifte", "hårdare tag" och "Ut med dom!".


De som idag klagar på att Sverige inte är sig likt längre har alltså rätt. Men den stora skillnaden är inte brottsligheten eller invandringen.


Den största skillnaden är i stället hur vi talar till varandra och hur vi ser på varandra. Och vilka metoder vi numera använder i samhällsbygget.


Den näst största skillnaden är att inkomstklyftorna återigen ökar, medan de flesta i min mors samtid strävade efter att de skulle minska (eftersom det är både mer rättvist och skapar ett tryggare samhälle med färre motsättningar).


Ibland tänker jag på att det är skönt att min mor, som var en aktiv och kämpande kvinna, slipper vara med längre. Vi andra får ta över och jobba på.


PS: Bilden ovan är märkligt nog en av de få bilder jag har av min vackra mor. Den är tagen någonstans i närheten av Abisko under en av de kanske tre-fyra semesterresor hon gjorde under sitt långa liv. Det var innan min födelse. DS.

Comentários


Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page