top of page

Åkessons stora misstag?

I SVALLVÅGORNA EFTER omröstningen om Kristersson och statsministerposten skvalpar det omkring en hel del intressanta kommentarer.

En framåtblickande aspekt levererar min vän Patric Engqvist – en ständig samtalspartner när det gäller vad som händer inom politik och kultur i Sverige idag.

Han påpekar att Jimmie Åkesson igår, inför hela riksdagen, slog fast att SD tillhör ett tydligt "högerkonservativt" block. Vare sig KD eller M gjorde något för att distansera sig från det i eftersnacket.

Det kommer att störa de av SD:s väljare som tidigare röstade på sossarna eller på något av de etablerade borgerliga partierna. Många väljare proteströstade, de röstade för en allmän förändring och visade sitt missnöje – men HÖGERKONSERVATIVA vill de absolut inte vara!

Så när Jimmie Åkesson igår i riksdagen definierade över en miljon egna väljare som ”högerkonservativa”, så kan det vara ett självmål och början till slutet för SD:s storhetstid. De väljare som inte vill ha stämpeln ”högerkonservativ” kommer att retirera tillbaka till sina gamla partier S, M och C.

Jag tror att det är en sannolik utveckling som Patric beskriver. Fast osvuret är förstås bäst.

Historiskt smussel högerut

En annan aspekt är att liberalernas och centerpartiets misstroende mot KD och M har historiska förklaringar.

Carl Bildt har nu hänvisat tillbaka till den tid när han var statsminister (1991-94) och, enligt egen utsaga, höll det dåvarande rasistpartiet Ny Demokrati stången genom att hota med nyval. Men det är en grumlig beskrivning av vad som i verkligheten skedde.

Ny Demokrati föddes samma år som partiet kom in i riksdagen (1991). Det var en snurrig samling nya politiker, utan egentlig erfarenhet eller kunskap, som plötsligt ramlade in på den politiska scenen. Förmodligen betydligt enklare att hantera än vad det slipade SD skulle vara idag.

Ändå var Bildt-regeringen inte alls opåverkad av Ny Demokrati. I såväl Lars Tobissons som gamle KD-ledaren Alf Svenssons memoarer beskrivs hur de i hemlighet hade riktiga överläggningar med Ny Demokratis ledare Ian Wachtmeister – och därefter justerade den Bildtska regeringens politik efter dennes krav. Detta skedde dessutom bakom ryggen på övriga borgerliga parter, där till exempel dåvarande liberala folkpartiledaren Bengt Westerberg var en ihärdig motståndare mot att ge Ny Demokrati inflytande.

Det är med andra ord inte förvånande att Björklund och Lööf idag hyser ett starkt misstroende mot sina kamrater till höger. Det är dessutom också rimligt.

Det orimliga är att KD:s och M:s partiledning inte alls vill resonera kring detta misstroende, utan i skrivande stund bara anstränger sig för att ta avstånd från sina forna Allians-vänner. Vilket i sin tur driver dem själva längre högerut.

Det är här sprickan finns. Och den verkar svårreparerad

Jimmie Åkesson har kanske rätt – från och med igår har vi ett nytt högerkonservativt block, bestående av M, KD och SD. Hur de förstnämnda partierna ska kunna slingra sig ur det är svårt att förstå.

And now då?

Det som måste till nu är faktiskt bara några enkla saker:

1. De som talar om blocköverskridande samverkan (vilka väl är socialdemokraterna, centern, liberalerna och miljöpartiet) måste omedelbart också börja förhandla blocköverskridande – prestigelöst!

2. Borgerlighetens förhoppning om ett ”passivt” stöd från SD måste begravas. Allt snack om att SD ingår i en sorts borgerlig majoritet måste upphöra. SD är inte borgerliga på samma sätt som Allians-partierna. De är högerkonservativa, inget annat, och kommer att ställa ultrahögerkonservativa krav så fort de får tillfälle. Varför råder det inte konsensus inom Alliansen kring detta? 3. En ny regering MÅSTE bli så hållbar och så enig att SD helt enkelt dräneras på energi och inflytande. Det ligger i intressesfären för såväl M, KD, C, L, S och MP. Och en majoritet av svenska folket vill samma sak.

4. Löfvén är större än Lööf. Alltså blir Löfvén nästa statsminister, men med stora hänsyn tagen till C och L. Alternativt tar Lööf rodret i ett nära samarbete med S och L. Och det är väl absolut inte värre än om KD och M försökt kryssa runt bland SD:s utlagda minor.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page